fbpx

Ingyenes szállítás 50 000 Ft-os rendelés felett!

Kedves Vásárlóink! Az MPL szállítási módok technikai okok miatt jelenleg nem elérhetők. A probléma elhárításáig szíves türelmüket kérjük!

Gyakori kérdések

A gyapjú pellet nem csupán tápanyagot szolgáltat, mint pl a műtrágyák, hanem a tápanyagokat szervesanyag formájában juttatja a talajba, támogatva ezzel a talaj immunrendszerét, azaz a hasznos talajlakó élőlényeket. A természetes trágyák közül a gyapjú pellet tápanyagtartalma az egyik legnagyobb (10% nitrogén), igy kevés kell belőle (100-200g/m2). Ugyanakkor a tápanyagok a többi szerves trágyához képest lassabban táródnak fel, így a gyapjú pellet kiegyenlített a tápanyagellátást biztosit az egész szezonon át és elkerülhetők a túltrágyázásból adódó növényvédelmi problémák is (kórokozók, szívó kártevők, gyomosodás). Kijuttatása egyszerű, a pelletet kézzel a talajba, virágföldbe szórjuk.

Igen, szakirodalmi adatok és saját kísérleteink igazolták, hogy a gyapjú pellet max. 6 hónap alatt lebomlik. A gyapjú 4-6 mm-es frakciókra aprítjuk, igy már könnyen hozzáférhető a gyapjú fehérjetartalma a lebontó szervezetek számára.

A gyapjú pelletnek hármas hatása van:
• Elsősorban koncentrált tápanyag (N) forrás, amelyet egyenletesen biztosit az egész szezon során.
• Szervesanyag-koncentrátum (80%), amellyel serkenti a talajéletet, azaz a kert immunrendszerét.
• A gyapjú pellet a szerkezetéből adódóan segít megőrizni a vizet a növények és a talaj-mikroorganizmusok számára, aminek különösen homokos talajon van nagy jelentősége. De a szerkezete miatt javítja az agyag talajok porozitását is.

Az utóbbi évtizedben számos külföldi kutatás foglalkozott a gyapjú pellet hatásával, elsősorban az USA-ban, Kínában és Németországban, de mi is több kutatási projektet végeztünk együttműködve hazai egyetemekkel és kutatóintézetekkel. Elsőként a talaj vizmegtartó képességére gyakorolt hatását vizsgáltuk laboratóriumi körülmények között, majd a nitrogén-hasznosulást saláta és paprika tesztnövényekkel. Teszteltük továbbá kertészeti paprikatermesztésben, szántóföldi termesztésben és erdőtelepítéshez is. Az idén is több kísérletet tervezünk. Egyrészt egy regenerativ mezőgazdasági projektben teszteljük a műtrágya felhasználás és ezáltal a szénmérleg csökkentésére, másrészt egy növényvédelmi kísérletben vizsgáljuk, hogy hogyan hat a talajlakó kórokozókra és az ellenük használt hasznos baktériumokat ill. gombákat tartalmazó biológiai készítményre.

A gyapjú pelletet akár már palántaneveléshez is használhatjuk. Vetéskor vagy ültetéskor kell a csomagoláson feltűntetett alapdózist kiszórni.

A szezon közepén érdemes egy kisebb adag gyapjú pelletet a növények tövéhez szórni, hogy a virágzás illetve terméskötődéshez kapcsolódó megnövekedett tápanyagigényt is ki tudjuk elégiteni.

A gyapjú pellet adagolása nagyban függ a növény tápanyagigényétől. Egy tápanyagigényes paradicsom esetén egy zacskó kb 10 db paradicsom alaptrágyázásához elég, míg a kevésbé tápanyagigényes zöldborsóhoz csak 70 g/m2 szükséges. A palántázott növények esetén érdemes az ültetőgödörbe szórni az adagot. A négyzetméterre megadott adagot ilyenkor át kell váltani, tehát a paradicsom példájával élve a paradicsom tőtávja 50cm, tehát 1 m2-re 2 db palántát kell ültetni.

Az FitoWool Általános Gyapjú Pellet és a FitoWool Cserepes Növényekhez és Balkonládába ajánlott Gyapjú pellet csak a kiszerelés nagyaságában különbözik.
A Paradicsomhoz és Kerti Zöldségekhez ajánlott gyapjú pelletet alginittal, a Bogyósgyümölcsökhöz ajánott gyapjú pelletet pedig zeolittal dúsítottuk. Az alginit szerves ásványi, a zeolit vulkanikus ásványi mikroelemekkel egészíti ki a gyapjú pelletet, amely ízletesebb, táplálóbb és vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket eredményez.

A gyapjú pellet elsősorban tápanyagkiegészítő, a gyapjú mulcs szőnyeg pedig talajtakarásra való, így együtt is használhatók. Válasszon a próbacsomagjaink vagy komplett szettjeink közül és próbálja ki!

• A csigák nem szaporodnak fel rajta. A fűnyesedék vagy szalma mulcs kevez a csigák felszaporodásának, mert az táplálékot és búvóhelyet nyújt nekik.
• Egyszerű a használata, semmilyen utómunkát nem igényel. A műanyag geotextillel szemben lebomlik, nem kell felszedni, hanem ha elfoszlik, beforgatható a talajba és teljesen lebomlik, tápanyaggá alakul és környezetbarát.
• Víz- és légáteresztő, nem rohad be, alatta lélegzik a talaj.
• Higiénikus, esztétikus.
• Kiváló hőszigetelő.
• Nincs pentozán hatás (pentozán hatás: alacsony nitrogén tartalmú mulcsanyagok bomlása során kialakuló ideiglenes nitrogénhiány).

• Gyomtalanítsuk a talajt, mielőtt leterítjük a szőnyeget vagy a korongot! Főleg a tarackot távolítsuk el, erre a “kitakarom-betakarom” módszer a leghatékonyabb vegyszermentes megoldás.
• Ne öntözzük túl! Akár 50% is csökkenteni kell az öntözések gyakoriságát. Csak akkor öntözzünk, ha a gyapjú mulcs már teljesen kiszáradt!
• A gyapjú mulcs korongok köré használjanak szétvédőt (ágyásszegély, kövek, téglák), hogy ne törjenek be oldalról a gyomok!

A csigák nem szaporodnak fel a gyapjú mulcson, mivel a gyapjút nem fogyasztják el és a szerkezetéből adódóan kedvezőtlen élőhely számukra. Ezzel szemben a fűnyesedék,a komposzt vagy szalma mulcs kevez a csigák felszaporodásának, mert ezek táplálékot és búvóhelyet nyújtanak a számukra. A gyapjú mulccsal megelőzhető a csigák felszaporodása.

A mikrobiális talajoltó készítmények segítik helyreállítani a talaj természetes mikroflóráját valamilyen stresszhatás után. Ezáltal helyreáll a kert immunrendszere, a növények ellenállóbbak lesznek az időjárás okozta stresszel, illetve a kártevők és a kórokozók támadásával szemben.

Használatuk egyszerű, vízzel elegyítve kell belocsolni velük a növények tövét, az ültetéstől számítva 2 hetente. Csepegtető öntözés esetén a víztartályba is keverhető. A TrichON talajkezelésen túl levélpermetezésre is alkalmas. Délután vagy felhős napon juttassuk kis, mert az erős UV-sugárzás elpusztítja a baktériumokat. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Igen, sőt a mikroorganizmusok számára kedvező életteret biztosít mind a gyapjú mulcs, mind a gyapjú pellet ezért növelik a talajoltók hatékonyságát.

Talajoltó: jó talajadottságok (középkötött humuszos talaj), szerves trágya utánpótlás rendszeres, mulcsolt
Talajregeneráló: gyenge talajadottság (homokos) vagy nem mulcsolt, ritkán szervestrágyázott vagy permetezés után
Rizo: gombás fertőzés veszélye esetén (pl: nincs lehetőség vetésforgóra), gyakori a kertben a gombabetegség
Szalmabontó: szalma vagy fűnyesedék mulcs lebomlásának segítésére a szezon végén
Komposzt és trágyakezelő: komposzthalom érésének gyorsítására
TrichON: gombás betegségek megelőzésére, talaj és levélkezelés
Florahumus Talaj és növénykondicionáló huminsav: szárazság, hőség, kártétel okozta stressz csökkentésére

Nem, egyes tápanyagok felvétele és hasznosulása javul, de a tápanyagutánpótlás teljes mértékben nem helyettesíthető

A talaj szerkezete tömődött, nem morzsalékos; tápanyaghiány, főleg mikroelem hiány tünetei jelennek meg a növényeken; gyakoriak a gombás megbetegedések; aszály stressz tünetei jelentkeznek

Egyéb felmerülő kérdéseit szeretettel várjuk elérhetőségeink egyikén.