fbpx

Ingyenes szállítás 50 000 Ft-os rendelés felett!

Kedves Vásárlóink! Az MPL szállítási módok technikai okok miatt jelenleg nem elérhetők. A probléma elhárításáig szíves türelmüket kérjük!

Gyapjú mulcs takarás paprikában

A gyapjú mulcs szőnyeget elsősorban kertészeti kultúrákhoz ajánljuk, így elsősorban azokat a tulajdonságait vizsgáltuk, amelyek kertészeti szempontból jelentősek. Tesztnövényként a paprikát választottuk, mivel nagy víz és tápanyagigényű és szinte minden kiskertben termesztik.
Első lépésben három különböző vízmegtartóképességű talajon (homok, agyag, virágföld) hasonlítottuk össze, hogy hogyan hat a gyapjú mulcs a vízmegőrzésre. Megállapítottuk, hogy a gyapjú mulcs segített megőrizni a vizet a talajban a növények számára.

Ezt követően szabadföldön is teszteltük a gyapjú mulcsot. Kísérleti eredményeink azt mutatják, hogy jó vízkapacitású talajokon a gyapjú mulcs segít csökkenteni a párolgási vízveszteséget, a talajfelmelegedést, használatával csökkenteni lehet az öntözővíz felhasznált mennyiségét és az öntözés gyakoriságát. Az öntözővíz jobb hasznosulása mellett a talajban lévő tápanyagok is jobban hasznosulnak, illetve a kedvezőbb körülmények a talajlakó mikroorganizmusok aktivitásában is megmutatkoznak, amelynek további pozitív hatásai vannak a talaj- és növényegészségre valamint a terméshozamokra is.


A takart területen növényenként átlagosan 1.73kg, míg a takaratlan területen 1.08 kg termést takarítottunk be, ami négyzetéterenként négy növénnyel számolva 2,6kg/m2 többlettermést jelent. Nem csupán az össztermésben jelentkezett különbség, hanem a bogyók méretében is, ami javítja a paprika piacképességét.

Tövenkénti átlagos paprikamennyiség mulcstakarással vagy anélkül

Takaratlan parcellán tapasztalt kalciumhiány-tünetek (fent) összevetve az egészséges paprikabogyókkal a gyapjúmulccsal fedett és vízzel egyenletesen ellátott parcellákon (lent) takart talajon

A talaj felszín hőmérséklete gyapjú mulcs takarással és anélkül


Olvassa el a Mezőhírben megjelent cikkünket a gyapjú mulcs talajataraással végzett kísérletekről itt vagy töltse le pdf-ben!

Ebből a kísérletből két angol nyelvű tudományos cikk is született, ami itt érhető el , vagy töltse le pdf-ben itt és itt!