fbpx

Ingyenes szállítás 50 000 Ft-os rendelés felett!

Kedves Vásárlóink! Az MPL szállítási módok technikai okok miatt jelenleg nem elérhetők. A probléma elhárításáig szíves türelmüket kérjük!

GYAPJÚ PELLET - a talajjavítás és mulcsozás forradalma

Mi is az a gyapjú pellet?

A gyapjú pellet apróra darált és összepréselt gyapjú granulátum, amely a talajba vagy virágföldbe keverve, a magas szervesanyag-tartalmának, tápanyagtartalmának valamint vízmegtartó képességének köszönhetően táplálja a talajt és a növényeket. Ezt az innovatív technológiát az USA-ban szabadalmazták és mára már Európában és világszerte is számos országban gyártanak gyapjú pelletet. Különlegessége, hogy rendkívül magas a nitrogéntartalma (10%), de ezt más szerves trágyákkal ellentétben fokozatosan adja le, így egyenletes tápanyag ellátást biztosít az egész szezonon át. A kiegyenlített tápanyagellátás csökkenti a kártevők és kórokozók kockázatát, így olyan kertészkedők számára ajánlott, akik otthon vegyszermentes vagy biokertet szeretnének. Gyakorlatilag bármilyen növényhez használhatjuk, veteményesbe, magaságyásokhoz, cserepes növényekhez, gyümölcsfákhoz , gyeptelepítéshez és dísznövényekhez is ajánlott.

A klímaváltozás és a fenntarthatóság kapcsán egyre nagyobb nagy hangsúlyt kap a talajegészség. Pontosan miért nem elég csak a növényeket táplálni, miért fontos a talajra is figyelni? Miért különleges a klímaváltozás szempontjából a gyapjú pellet?

A talajban élő mikroorganizmusok jelentik a kert immunrendszerét. Feladatuk egyrészt az elhalt szerves anyagok tápelemekké és humusszá alakítása, amely tápanyagot, jó talajszerkezetet és vízgazdálkodást biztosít. Másrészt a mikroorganizmusok és a növények közötti szimbiotikus kapcsolatoknak köszönhetően javítja a növények ellenálóképességét a klimatikus stresszel, a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben. Ha pusztán szervetlen tápanyag utánpótlást végzünk (pl. műtrágyákkal), akkor ezek a hasznos élőlények nem jutnak megfelelő táplálékhoz. A mikroorganizmusokat szerves anyaggal, a talajbolygatás csökkentésével és mulcsozással lehet védeni és serkenteni. De a szerves anyagok minősége is fontos, meghatározza a mikroflóra összetételét, a keletkezett humuszanyagok minőségét és a rendszer szénforgalmát is.

“A gyapjú pellet egy magas nitrogéntartalmú (keratin) szervesanyag koncentrátum, amely a növények számára felvehető tápanyagokká (nitrogénvegyületekké) alakul át és segít megkötni a szenet a talajban. A szénmegkötés a klímaváltozás szempontjából nagyon fontos. A gyapjú egy olyan megújuló szervesanyag forrás, amely szerves trágyaként hasznosítva visszakerül a természetes körforgásba.”

“A szénforgalom mellett a gyapjú pellet a klímaváltozás okozta stresszhatásokat is mérsékli. A pellet szerkezetéből adódóan a súlya háromszorosának megfelelő mennyiségű vizet képes felvenni, s így egy kis mikroéletteret teremt a talajban a hasznos élő szervezetek számára, ellenállóbbá téve a növényeket és a talajt a szélsőséges időjárási hatásokkal (pl:aszály) szemben.”

“Lassan bomlik le, így fokozatos és egyenletes nitrogénellátást biztosít a növények számára, így növeli a növények kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenállóságát.”

Miből készülnek a Fitowool gyapjú pellet termékek? Hogyan járulnak hozzá a körkörös gazdálkodáshoz?

A gyapjú pellet termékek minden alapanyaga hazai, a csomagolóanyagaink 100%-ban újraasznosíthatóak. A Paradicsomhoz és kerti zöldségekhez ajánlott Fitowool Gyapjú Pelletet alginittal egészítettük ki, amely rendkívül sokféle nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz. A Bogyós gyümölcsökhöz ajánlott Fitowool Gyapjú Pelletet zeolittal dúsítottuk, amely vulkanikus eredetű ásványi nyomelemeket tartalmaz. Ezek a mikroelemkiegészítés a zöldséges és gyümölcsök vitamin- és mikroelemtartalma szempontjából fontos. A termékek nem tartalmaznak mesterséges vegyi anyagokat, így biokertben is használhatók.

Az általunk gyártott gyapjú pellet mosatlan, nyers gyapjúból készül, amelyet napon szárítunk, 4-6mm-es darabokra aprítunk és magas hőmérsékleten és nyomáson pelletálunk. A gyapjút magyarországi juhászoktól vásároljuk, mivel fontosnak tartjuk a helyi juhászatok támogatását. Sajnos a gyapjút a juhászok jelenleg nem tudják a textiliparban értékesíteni, így sokan elégetik vagy egyben elássák. Erre a problémára keresünk megoldást a cégünkkel és több kutató szervezettel együtt.

A cégünk egy 100%-ban magyarországi tulajdonban lévő családi és baráti vállalkozás, nem célunk a tömeggyártás, hanem a közösségi és kutatásfejlesztési projektjeink során minőségi terméket és tudásanyagot szeretnénk nyújtani azok számára, akiknek szintén fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság.

A cikk a Magyar Mezsgye portálon jelent meg.

További híreink

Újdonság: Talajprobiotikumok már elérhetőek a webshopunkban

Az új talajprobiotikumaink segítik helyreállítani a talaj egészséges mikroflóráját, ami által természetes védelmet biztosítanak a kertben [...]

Miért jó a gyapjú mulcs a csigák ellen?

A csigák, ha felszaporodnak, nagyon sok bosszúságot okoznak a kertekben: lerágják a palántákat, kirágják a saláták levelét, a káposztát [...]

TAVASZI AKCIÓ!

25 db 25%-os kedvezmény kupon! Készülj fel a szezonra és vásárolj magaságyásodhoz vagy kertedhez bármilyen FitoWool gyapjú mulcs szőnyeget [...]

Hogyan használható a gyapjú mulcs és gyapjú pellet a Tulipános Tanya Walipinijében?

Sipos Mihály és felesége Ruszkai Krisztina vendége voltam a Tulipános Tanyán, ahol egy közös kísérletet terveztünk az idén, a tanyán működő Walipiniben. [...]

Gyapjú pellet kapható az Oázis áruházakban is!

Büszkék vagyunk rá, hogy az Oázis kertészet számára mi gyártjuk az Oázis saját márkás Prémium Gyapjú Pelletet! Örömmel dolgozunk együtt [...]

Megérkezett az őshonos racka gyapjú

2022 őszén átvettük a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ gödöllői telephelyétől a 100 mázsa gyapjút [...]

Együttműködés regeneratív mezőgazdasági projektben a Syngentával

A Syngenta, amely globális mezőgazdasági inputokat forgalma vállalat lekötelezte magát a fenntarthatóság mellett [...]