fbpx

Ingyenes szállítás 50 000 Ft-os rendelés felett!

Kedves Vásárlóink! Az MPL szállítási módok technikai okok miatt jelenleg nem elérhetők. A probléma elhárításáig szíves türelmüket kérjük!

Gyapjú pellet hatása saláta és paprika növényekre alacsony szervesanyag-tartalmú és gyenge vízkapacitású homok talajokon

Az első kérdés, amelyet vizsgáltunk, hogy hogyan hat a talajok szerkezetére és vízmegtartó képességére a gyapjú pellet. Itt még nem használtunk növényeket, pusztán azt vizsgáltuk, hogy egyre nagyobb arányban keverve a gyapjú pelletet a különböző talajtípusokhoz (homok, agyag, virágföld), hogyan változik a talajok vízmegtartó képessége és porozitása. Megállapítottuk, hogy a gyapjú pellet növeli a homok talajok vízmegtartó képességét és a nehéz agyag talajokat levegősebbé teszi. Virágföldekhez keverve kiváló helyettesítője lehet továbbá a tőzegnek is. Erről a vizsgálatról készült cikket itt olvashatja el.

Ezt követően homok talajon vizsgáltuk tovább, hogy hogyan hat a gyapjú pellet, mint tápanyag és szervesanyag a növényekre. Tenyészedényes kísérletek során megállapítottuk, hogy a gyapjú pellet hatása rendkívül kedvező a növények fejlődésére. Az alábbi ábrán alföldi homoktalajba vetett saláta látható (3 magot vetettünk), ahol a két cserép között a különbség 1db gyapjú pellet.

A paprikában végzett kísérlet során 4 db pelletet adtunk a cserépbe a kontrollhoz képest és láthatóan jobban fejlődött a növény lombozata és gyökérzete is. A gyökér fejlődésére gyakorolt hatás különösen fontos, mivel meghatározza a növény vízfelvevő képességét és ezáltal az aszálytűrését is.

A gyapjú pellet felhasználását a MATE Agrárkörnyezeti tanszékkel közösen vizsgáljuk. Az eredmények nemzetközi publikálása folyamatban van.